30 Aralık 2014 Salı

Farklı Doktorlar + Farklı Fikirler = Kafası Karışık Anneler

25.03.2014


Bebeğim doğduğu günden beri tüm rutin kontrolleri doğduğu özel hastanede aynı doktorda yaptırıyoruz. Yardımcı doçent olan tecrübeli doktorumuzun bebeğimin sağlığı ile ilgili tüm yönlendirmelerini koşulsuz kabul etsem de bakımı ile ilgili önerilerini önce kendi akıl süzgecimden geçirmeyi ihmal etmiyorum. Şanslıyım ki bugüne kadar aklıma yatmayan, fikir ayrılığı yaşadığımız bir durum olmadı. Ama yaşasaydık da bunu anlardım zira okuduklarım ve dinlediklerim bana her annenin olduğu gibi her doktorun da farklı yöntemleri olduğunu öğretti.
Bu nedenle doktorunuz, bir yerlerde okuduğunuzdan, bir önceki bebeğinizde uyguladığınızdan, en yakın arkadaşınızın doktorundan farklı bir beslenme biçimi önermiş, ateş için başka bir ilaç vermiş veya başka türlü bir uyku düzeni tavsiye etmiş olabilir. Bu, ikisinden birinin hatalı olduğu veya daha az bildiği anlamına gelmiyor. Sadece yöntemler farklı.

Ancak bazı anneler ve hatta bazı doktorlar bunu olağan karşılamak yerine sizin veya doktorunuzun neredeyse tarihi bir hataya imza attığınızı ima edip sizin de kafanızı karıştırıp kenara çekiliyorlar. Evet, bunu neredeyse herkes yapıyor. Birbirimizi geliştireceğimiz yerde genelde birbirimizin kafasını karıştırıyoruz.

Bugün yaşadığım buna çok basit bir örnek: Başta bahsettiğim gibi 6 aydır her ay dönümünde kendi doktorumuza gidiyoruz. Bu ay ise sadece aşılar için sağlık ocağına gitmeye karar verdik. Bilmeyenlere bilgi olsun. Özel hastanelerde aynı aşılar için yüklü ücretler alınırken, sağlık ocağında bebeğinize bu aşıları bir sosyal hak olarak ücretsiz yaptırabiliyorsunuz.
Tabi aşıları yaparken oradaki hemşire biraz gerekliliğinden, biraz da meraktan bazı sorular sordu. Kilosuna, boyuna, aldığımız ek besinden, aşılar yüzünden ateşi çıkarsa alacağımız ilaca kadar yorum yaptı. Tabi bu yorumları, verdiğim cevapları, kullandığım yöntemleri beğenmediğinden yaptı.

Örneğin; ateşi çıktığında doktorumuz hemen ilaca başvurmamayı, 38'i geçerse fitil vermeyi önerirken, devlet kurumu daha ateş çıkmadan önlem olarak şurup vermeyi öneriyor. Doktorumuz bütün sebzeleri önce tek tek tanıması için tek başına buharda haşlanmış şekilde ilk ayı bir tadım ayı olarak geçirmesini önerirken, devlet kurumu neden sebze çorbasına başlamadınız diyor. Özel kurum aşıları ayrı zamanlarda yaparken devlet kurumu aynı gün hepsini yapıyor. Tabi bunları çoğaltmak mümkün. Hepsinin geçerli bir nedeni var ve ikisi de yanlış değil.

Sıkıntı bunların söylenmesi değil zaten. Hatta söylemeli ki bende eksik varsa tamamlama şansı bulmalıyım. Ancak burada eleştirdiğim durum tavır. Bu diğer doktorun ve annenin yaptıklarının yanlış olduğunu ima eden hal, annenin kafasını karıştırıyor, hatta üzüyor. Anneler de bunu birbirine yapıyor. Buradan çıkan 2 ders;

1.Anneler bunu birbirinize yapmayın!
2.Sizi bu durumda bırakan bir doktor, bir hemşire dahi olsa kafanız karışmasın!


Ben böyle yapıyorum bir zararı var mı diye sorabilirsiniz şüpheniz oluşuyorsa tabi. Önemli olan tercih ettiğiniz doktorunuza güvenmek ve önerdiği yolu kendi aklınız müsaade ettiği müddetçe uygulamak. 

BNÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder